IKIGAI
Japonlar'ın Uzun ve Mutlu Yaşama Felsefesi

Misyon, tutku, uzmanlık, yetenek
tutku ve misyon (neyi seviyorum/ kişilik)
misyon ve yetenek (dünyanın neye ihtiyacı var/ kariyer)
uzmanlık ve yetenek (ödeme alabilirim/arketip)
tutku ve uzmanlık (hangi konuda iyiyim/ tuhaflık)
Uzun yaşama konusunda Dünya bir numarası olan Japonlar'ın kendilerine has uzun zamandır uyguladıkları belirli yaşam felsefeleri var. Ve bu yaşam tarzları nesilden nesile dönüşüp değişirken ana amacını koruyarak devam ediyor. Peki İkigai ne demektir. İkigai Japonlar tarafından uygulanan, hayatta yaşam amacını bulmak, ve bu alanda uzmanlaşarak emek ve zamanını bu alana harcamaktır. Ikıgai felsefesini eşsiz kılan insanların kendileri için doğru mesleği bulması, ve mesleği uygularken akışta olmasıdır. Akış olmak, zaman algısı olmadan, saati bakmadan, etrafta olan bitenle ilgilenmeden sadece yaptığın işe konsantre olmaktır. Bu konsantrasyon seviyesi ciddi bir dikkat ve odaklanma gerektirir. Bu da yaptığınız işe olan bağının ve yapabilme kapasitenizle alakalıdır. Herkes işini yaparken akışta olmak ister zamanın nasıl geçtiğini anlamadan çalışıp, güzel sonuçlar elde etmek ister. Ancak maalesef bu akış bazılarımız özellikle mesleğinde veya günlük hayatında yakalayamaz. Konumuzu bağlayalım, bunu mesleğimizde yakalayabilmek için önemli olan kendi IKIGAI'mizi bulmaktır.
Japonlara göre her insanın bir ikigaisi vardır. Kimimiz bunu bulmuşken, kimimiz arayışa devam etmektedir. İkigaimiz içimizdeki derinliklerde saklıdır. Onu bulmak sabır gerektirir. Bu nedenle kendimizi ne kadar iyi tanırsak ikigaimize o kadar hızlı keşfederiz. Net bir şekilde bulunan ikigai hayatımızda kalıcı mutluluk vr tatmin getirir. Ikıgai felsefesinde emekli olmak diye bir kavram yoktur. Sevdiğiniz işi bulduğunuzda sağlığınız el verdikçe onu yapmaya devam edersiniz. Çünkü size yaşam enerjisi aslında işinizdir. Bu nedenle Japoncada "işi temelli bırakmak" anlamına gelen bir emeklilik sözcüğü yoktur.
Japonya'da uzun ömürlü insanların yaşadığı , mavi kuşak bölgesi olarak bilinen Okinawa'da yapılan araştırmada uzun yaşayan insanlarının sağlıklı ve mutlu yaşamlarında ikigailerinin önemli bir rol oynadığı tesbit edilmiştir. Ikıgaileri uyanma sebebleri yaşam enerjileri olmuştur. Hani yataktan uyandığımda işime severek tutku gidiyorum diyen sayılı insanlar varya işte onların Dünya'nın en şanlı insanları.
Günde 8 saat ve üzeri geçirdiğimiz en verimli anlarımızı bize enerji veren sevdiğimiz bir işte geçirirsek, bu bize mutluluk ve sağlıklığı da beraberinde getirir.
Uzun yaşayan insanların ikigailerine baktığmızında birçoğunun ortak ikigaisi insanlara yardım etmek ve kendilerini faydalı hissetmektir. Örneğin mavi bölge ile tanınan asırlık insanların yaşadığı alanlarda Moai olarak isimlendirilen genellikle 60 yaş ve üzeri insanları birbirlerini kollamak içim gayri resmi kurdukları b,r gruptur. Moainin amacı çiftcilerin en iyi uygulamalarını paylaştıkları, yetersiz hsatlarda birlikte baş ettikleri yardımlaşma grubudur. Moai üyeleri aylık katkı payı öder, böylece toplantılara akşam yemeklerine, oyunlara veya ortak hobilere katılabilirler. Moai üyelerine aktif bir yaşam sürmenin yanında, arda kalan para maddi sıkıntı çeken üyelerine avans imkanı verir. Böylelikle üyeler faydalı olduklarını da hissederler. İnsanoğlu doğası her zaman aidiyat ve grubun parçası olmak ister. Sosyallik bizim için gerekli bir ihyaçtır. Özellikle çocukları büyüyen, iş hayatında bizim kavramımızla emekli olan insanların dernek veya kuruluşlara üye olarak, gönüllü hizmet ve yardımlarda bulunarak hem kendilerini faydalı hissedecekler, hem de kendi ikigailerine hizmet etmiş olacaklardır.